Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 10.02.2018 η Επιστημονική Διημερίδα που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας με θέμα : «Η Διαμεσολάβηση ως υποχρεωτική προδικασία προσφυγής στη Δικαιοσύνη, Προκλήσεις και Προοπτικές».
Την εκδήλωση προλόγησαν η Νικολέττα Μπασδέκη, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και ο Νικόλας Κανελλόπουλος , Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ.
Οι εισηγητές της πρώτης ημέρας, Διαμεσολαβητές και Εκπαιδευτές Διαμεσολαβητών οι ίδιοι, έδωσαν με τις ομιλίες τους απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων που απασχολούν όλους μας μετά την θέσμιση της υποχρεωτικότητας της Διαμεσολάβησης όπως : Γιατί Διαμεσολάβηση; Τι είναι η Διαμεσολάβηση; Ποιος ο ρόλος του Διαμεσολαβητή; Ποια τα οφέλη; Σε ποιες διαφορές ενδείκνυται ως μέσο επίλυσης; κλπ.
Στην τράπεζα διαλόγου που ακολούθησε, η Εφέτης κ. Πάπαρη και ο Δικηγόρος Λάρισας κ. Ευθυμίου, στάθηκαν κριτικά απέναντι στο θεσμό, όπως αυτός διαμορφώνεται πλέον στην ελληνική έννομη τάξη και κυρίως στην υποχρεωτικότητά του. Ακούστηκαν οι ενστάσεις που έχει όχι μόνο ο νομικός κόσμος αλλά και η κοινωνία για το ότι αντίστοιχοι θεσμοί στο παρελθόν απέτυχαν παταγωδώς, ότι η υποχρεωτικότητα απλά δημιουργεί ένα επιπλέον κόστος για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και είναι αμφίβολης συνταγματικότητας. Ο αντίλογος από τη μεριά των κ.κ. Κανελλόπουλου και Αγγελίδη ήταν πως η πολιτεία πρέπει και να διαπαιδαγωγεί και για αυτό και τίθεται ως υποχρεωτική, πως η Διαμεσολάβηση είναι ένα μέσο που εφαρμόζεται παγκοσμίως, είναι κάτι που ούτως ή άλλως στην χώρα μας, πολλές φορές γίνεται από τους ίδιους τους δικηγόρους των αντιδίκων, δεν είναι ιδιωτική δικαιοσύνη ενώ ορισμένες εξειδικευμένες υποθέσεις είναι προτιμότερο να λύνονται με αυτόν τον τρόπο.
Η δεύτερη ημέρα της διημερίδας ξεκίνησε με την Πρόεδρο του ΔΣΛ κ. Νικολέττα Ν. Μπασδέκη να κάνει μια σύντομη αναφορά σε όσα ενδιαφέροντα ακούστηκαν την 1η ημέρα. Στη συνέχεια η κ. Δήμητρα Τριανταφύλλου, Διαμεσολαβήτρια και advancedεκπαιδεύτρια εκπαιδευτών και Διαμεσολαβητών αναφέρθηκε στον τρόπο εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών στην Ελλάδα και στα μέχρι τώρα συμπεράσματα και εμπειρία για αυτήν.
Ακολούθησε ο κ. Arthur Trossen ο οποίος παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό τη συστηματική της Διαμεσολάβησης. Ξεκινώντας από μια προσπάθεια να περιγράψει σε τι ακριβώς συνίσταται το πραγματικό περιεχόμενο της Διαμεσολάβησης επεσήμανε πως αυτό αποσαφηνίζεται, αν κατανοηθεί ως μια γνωστική διαδικασία, δηλαδή ως ένας δρόμος για την γνώση της γνώσης. Σημείο εκκίνησης της σκέψης είναι η διαπίστωση, ότι η διαμεσολάβηση είναι διαφορετική. Αυτοί, που οφείλουν να βρουν μια λύση είναι τα μέρη. Το καθήκον του διαμεσολαβητή είναι να καταστήσει δυνατό τον τρόπο της σκέψης, που οδηγεί στην λύση μέσα από τα ορόσημα που τίθενται στη διαδικασία της Διαμεσολάβησης και που είναι α) στόχος ανοιχτός στο αποτέλεσμα, β) αποσαφήνιση της πορείας, γ) θέση των όρων – πλαίσιο, δ) δημιουργία ενός μετα-επιπέδου, μια μετά-θεση εκτός της σύγκρουσης των μερών, ε) θέση της υπευθυνότητας.
Μετά το απαραίτητο διάλλειμα ακολούθησε μια διαδραστική επισκόπηση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης (case study). Το σενάριο, που επιμελήθηκαν οι κ.κ. Μαρίνα Αρσενοπούλου και Ευανθια Μπεκίρη Διαμεσολαβήτριες και εκπαιδεύτριες Διαμεσολαβητών και στην παρουσίασή του συμμετείχαν Διαμεσολαβητές του Ν. Λάρισας, προέβλεπε τη Διαμεσολάβηση μεταξύ δύο εταιριών για την διαφορά τους που προκλήθηκε από αθέτηση συμβατικής υποχρέωσης. Κατά την διαδικασία δόθηκε μεγάλη έμφαση στο ρόλο του διαμεσολαβητή αλλά και τη συμμετοχή του νομικού παραστάτη και τις επιλογές τους κατά τη διαδικασία.
Η διημερίδα έκλεισε με ανοιχτή συζήτηση όλων των παρευρισκομένων με τους εισηγητές της διημερίδας, κατά την οποία απαντήθηκαν αρκετές απορίες. Σύντομα στον ιστότοπο μας θα αναρτηθεί το οπτικοακουστικό υλικό για να το παρακολουθήσουν όσοι δεν συμμετείχαν δια ζώσης αλλά και σε μορφή κειμένου οι εισηγήσεις του διημέρου.
Πηγή: dslar.gr