Η διαμεσολάβηση στις διοικητικές διαφορές ήταν το θέμα της επιστημονικής ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ), ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και το Ελληνικό ΙνστιτούτοΔιοικητικών Επιστημών (ΕΙΔΕ).
Την συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του ΔΣΑ, συντόνισε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής ΟΠΕΜΕΔ για τη διαμεσολάβηση στις διοικητικές διαφορές και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Νικόλας Κανελλόπουλος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διοικητικών Επιστημών και πρώην αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Φιλοκτήμων Αρναούτογλου.
Κατά τις εργασίες της ημερίδας παρέμβαση πραγματοποίησε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία της διαμεσολάβησης στην δημόσια σφαίρα.
Αναφορικά με τον ρόλο των διαμεσολαβητών-συντονιστών στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ο κ. Κουρμούσης τόνισε, ότι θα αξιοποιηθούν στο σύνολό τους οι ενδιαφερόμενοι διαμεσολαβητές, σταδιακά, βάσει του αριθμού αιτήσεων των επιχειρήσεων και δεσμεύτηκε ότι σύντομα, μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, θα προκηρυχθούν νέες θέσεις συντονιστών.
Παράλληλα, ο σύμβουλος Επικρατείας του ΣτΕ, Κωνσταντίνος Κουσούλης, αναφέρθηκε στις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών, στο πεδίο του Διοικητικού Δικαίου.
Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα μοντέλα χωρών που αξιοποιούν τη διαμεσολάβηση στις διοικητικές διαφορές και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο πάρεδρος του ΣτΕ, Βασίλης Ανδρουλάκης, μίλησε για τη διαμεσολάβηση στις διοικητικές διαφορές στη Γαλλία, ενώ η δικηγόρος Αλεξάνδρα Δελλή, παρουσίασε τον τρόπο που λειτουργεί η διαμεσολάβηση στις διοικητικές διαφορές στην Ολλανδία.
Τέλος, η δικηγόρος-διαμεσολαβήτρια, Βίκυ Αθανάσογλου, αναφέρθηκε στο μοντέλο διαμεσολάβησης στην Γερμανία και η επίσης δικηγόρος- διαμεσολαβήτρια, Βασιλική Σκορδάκη, αναφέρθηκε στις προοπτικές της διαμεσολάβησης στις διοικητικές διαφορές στη χώρα μας και παρουσίασε τις αρχικές σκέψεις της επιτροπής.