Ομιλία ΓΓ στην εκδήλωση του Δ.Σ.Α. για το «ψηφιακό ιστορικό αρχείο»
7.12.2011
κ.κ. Πρόεδροι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, ανάμεσα σε φίλους και συναδέλφους, με αφορμή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να σχεδιάσει και να ολοκληρώσει με επιτυχία την ψηφιοποίηση του ιστορικού του αρχείου. Μια προσπάθεια χρόνων καταλήγει στη σημερινή πανηγυρική εκδήλωση, έναν ακόμη «σταθμό» στην πολυετή ιστορική διαδρομή του δικηγορικού λειτουργήματος.
Ο πρώτος επιστημονικός επαγγελματικός σύλλογος της χώρας αναγνωρίζει σήμερα το χρέος του απέναντι στην Ιστορία και παραδίδει στην επιστημονική κοινότητα ένα έργο σύγχρονο, μεγαλόπνοο και διαχρονικό. Εκατό και πλέον χρόνια κοινωνικής δράσης και προσφοράς ψηφιοποιούνται. Τα ιστορικά τεκμήρια αποχωρίζονται τον εύθραυστο υλικό τους φορέα και παίρνουν τη μορφή εκείνη που θα τους επιτρέψει να διασωθούν και να γίνουν προσιτά σε κάθε ενδιαφερόμενο: τον επαγγελματία νομικό, τον θεωρητικό αλλά και κάθε μελετητή της δικαστικής ιστορίας του τόπου μας. Το ιστορικό παρελθόν συναντά την τεχνολογική εξέλιξη προς όφελος της ανθρώπινης μνήμης.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως μπορείτε να αναλογιστείτε, η ιστορική πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έρχεται σε καιρούς χαλεπούς, γεμάτους δυσχέρειες για όλους μας. Η χώρα μας περνά τη στενωπό της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής με δυσθεώρητο κοινωνικό κόστος. Η Δικαιοσύνη, αναπόσπαστο μέρος της οποίας αποτελούμε κι εμείς οι δικηγόροι, καλείται να επιτελέσει το βαρυσήμαντο, υπεύθυνο ρόλο της, με τρόπο ανεπηρέαστο, αποτελεσματικό και άμεσο.
Στις μέρες μας, η ελληνική Δικαιοσύνη βάλλεται από πολλές πλευρές. Γνωρίζω πολύ καλά και από προσωπική εμπειρία ότι γίνεστε καθημερινά μάρτυρες καταστάσεων που δεν τιμούν το δικηγορικό λειτούργημα αλλά και τον ίδιο τον ιερό θεσμό των Δικαστηρίων. Οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης αναιρούν το αίσθημα της ασφάλειας δικαίου των πολιτών και των επιχειρήσεων. Το στοίχημα της επιτάχυνσης και του ριζικού εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής δικαιοσύνης προβάλλει πια ως μονόδρομος.
Και πράγματι, σε πείσμα των οικονομικών δυσκολιών και της έλλειψης υλικών και ανθρώπινων πόρων, οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ρυθμούς ταχύτερους και εντονότερους από ποτέ. Ο μεγαλεπήβολος στόχος του εκσυγχρονισμού της ελληνικής Δικαιοσύνης με τη συμβολή των τεχνολογικών εξελίξεων βρίσκεται -επιτέλους- σε φάση ολοκλήρωσης. Η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη, το περίφημο “E-Justice”, δίκαιο όραμα του δικηγορικού σώματος και αναντίρρητη αναγκαιότητα της νομικής κοινότητας, παίρνει σάρκα και οστά.
Η Ελληνική Πολιτεία ενέσκηψε στα καθημερινά προβλήματα των Δικαστηρίων και των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Ύστερα από ευρύ και γόνιμο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίασε από μηδενική βάση και κατάφερε σ’ ένα εξαιρετικά σύντομο και πιεστικό χρονοδιάγραμμα να «χτίσει» ένα μοντέρνο, λειτουργικό και εύχρηστο σύστημα διαδραστικής ηλεκτρονικής επικοινωνίας των δικηγόρων, και κατ΄ επέκταση των πολιτών, με τα ελληνικά Δικαστήρια.
Η τεχνική πρόοδος μας επέτρεψε να υλοποιήσουμε καινοτόμες δράσεις, όπως η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, της οποίας η πιλοτική εφαρμογή αναμένεται να εγκαινιασθεί άμεσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Σήμερα προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην κατάστρωση του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για όλα τα τεχνικά εργαλεία που θα θεραπεύσουν άμεσα χρόνιες δυσλειτουργίες του δικαστικού μας συστήματος και θα οδηγήσουν σε αξιοσημείωτη εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για όλους μας.
Το νέο, ψηφιακό ιστορικό αρχείο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών εντάσσεται αρμονικά σε αυτό το μοντέρνο θεσμικό πλαίσιο της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης. Τα ιστορικά, άλλωστε, τεκμήρια του δικηγορικού σώματος τελούν σε άμεση, συμπληρωματική, σχέση προς τον βασικό πυλώνα ενός σύγχρονου δικαιικού συστήματος.
Κι αν κάτι προκύπτει αβίαστα από τη μελέτη των ιστορικών αρχείων του Συλλόγου, είναι ακριβώς η διαπίστωση ότι οι δικηγόροι αποτελούσαν ένα από τα πιο δυναμικά και προοδευτικά κύτταρα του κοινωνικού σώματος. Συνήγοροι της αλλαγής, υπηρέτες των μεταρρυθμίσεων, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτούς τους λειτουργούς αναλογεί μεγάλο μερίδιο συνευθύνης απέναντι στις σπουδαίες προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής. Η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης προβλέπει στη βοήθεια των δικηγόρων, στην έμπρακτη συμπαράστασή σας στον κοινό μας αγώνα για να αλλάξουμε όσα μας κρατούν αγκιστρωμένους στο παρελθόν.
Το ψηφιακό ιστορικό αρχείο που εγκαινιάζεται σήμερα αποτελεί ακόμη μία χειροπιαστή απόδειξη των δυνατοτήτων και της προοπτικής ενός δυναμικού δικηγορικού κόσμου, με αισιοδοξία και εξωστρέφεια. Γι’ αυτό και αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια σε όλους σας κι ακόμη θερμότερες ευχές για την ευόδωση του σκοπού αυτής της σπουδαίας προσπάθειας.
Σας ευχαριστώ πολύ.