Εκδήλωση με θέμα “Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία. Συγκριτικές προσεγγίσεις – εθνικό πλαίσιο – προτάσεις νομοθετικής πολιτικής”. (Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2017)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017 στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση με θέμα “Δικαστική εκπαίδευση, Πολιτεία και Κοινωνία. Συγκριτικές προσεγγίσεις – εθνικό πλαίσιο – προτάσεις νομοθετικής πολιτικής”, την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) με την Εταιρεία Νομικών Βορείου Ελλάδος (Ε.ΝΟ.Β.Ε.) με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Η ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται το αντικείμενο “Δικαστική Εκπαίδευση” στο πλαίσιο των εργασιών του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνας της ενώ χαιρετισμό κατά την έναρξη της εκδήλωσης απηύθυνε o Πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη κ. Νικόλας Κανελλόπουλος.

 

Στην ομάδα εργασίας είναι επικεφαλής η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία συντόνισε και την εκδήλωση ξεκινώντας με μια εισαγωγική παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων με τις οποίες ασχολήθηκε η ομάδα εργασίας,  τα βασικά ερωτήματα και προβληματισμούς που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και τις μεθόδους που ακολούθησαν σχετικά με το υπό μελέτη θέμα.

Τα μέλη της ομάδας εργασίας παρουσίασαν τις θεματικές ενότητες της μελέτης ως εξής: ο κ. Αριστείδης Χατζής, Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη παρουσίασε εισήγηση σχετικά με τον ρόλο του δικαστή στη φιλελεύθερη δημοκρατία ενώ στη συνέχεια ο κ. Βασίλειος Ανδρουλάκης, Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη έκανε αντίστοιχη παρουσίαση για την εκπαίδευση των δικαστών στη Γαλλία και εξέθεσε ορισμένες προτάσεις αλλαγών στην οργάνωση της εκπαίδευσης των δικαστώνστη χώρα μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτρος Αλικάκος, Πρόεδρος Πρωτοδικών, Δ.Ν., παρουσίασε μια συγκριτική επισκόπηση των Δικαστικών Σχολών στην Ευρώπη προς αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών που επικρατούν στη Γηραιά Ήπειρο. Ακολούθησαν οι κ.κ. Τριαντάφυλλος Ζολώτας και Στέργιος Κοφίνης, αμφότεροι Δ.Ν. και Πρωτοδίκες Δ.Δ. οι οποίοι με βάση τα κείμενα των ευρωπαϊκών θεσμών παρουσίασαν αντίστοιχα μελέτη για την αρχική κατάρτιση των Δικαστικών Λειτουργών και τη διαρκή επιμόρφωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων της μελέτης ολοκληρώθηκε από τον κ. Μιχαήλ Πικραμένο, Σύμβουλο της Επικρατείας, Επίκουρο Καθηγητή του Τομέα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Εθνικό Εκπρόσωπο της Ελλάδας στη CEPEJ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη με μια συνολική αξιολόγηση αλλά και με την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων για το μέλλον της δικαστικής εκπαίδευσης στη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκε μια συνοπτική αξιολόγηση της οργάνωσης και λειτουργίας του δικαστικού συστήματος, το οποίο πρέπει να εκσυγχρονισθεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και της ανάγκης, εντός του πλαισίου αυτού, να επανεξετασθεί η οργάνωση της δικαστικής εκπαίδευσης, αρχικής και συνεχιζόμενης. Προς την κατεύθυνση αυτή διατυπώθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις μεταρρύθμισης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και διαμόρφωσης νέων πρακτικών.

Στη συνέχεια ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους κ.κ.:

  1. Δημήτριο Κράνη, Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Γενικό Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών
  2. Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου, Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτρια του Τομέα Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών
  3. Αθανάσιο Γεωργιάδη, Δικηγόρο, Πρόεδρο της Ένωσης Νομικών Βορείου Ελλάδος (Ε.ΝΟ.Β.Ε.) και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιριών Ελλάδος
  4. Ευγενία Πατρώνη, Σπουδάστρια της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών

Πέραν των ανωτέρω, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και οι κ.κ. Αντώνιος Τσαλαπόρτας, Αρεοπαγίτης, Προϊστάμενος Εφετείου Θεσσαλονίκης, Ευδοξία Κιουπτσίδου, Πρόεδρος Εφετών, Δ/ντρια κατάρτισης και επιμόρφωσης Πολιτικής & Ποινικής Δικαιοσύνης ΕΣΔι, Ηλίας Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος Εφετών Διοικ. Δ/ρίων, Δ/ντής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης Διοικητικής Δικαιοσύνης, Νικόλαος Βαλεργάκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Νίκας, ομότ. καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας ΑΠΘ, Λάμπρος Μαργαρίτης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου ΑΠΘ, Αθηνά Κοτζάμπαση, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου ΑΠΘ, Σπύρος Ψυχομάνης, καθηγητής Εμπορικού Δικαίου ΑΠΘ, Αναστάσιος Βαλτούδης, αναπλ. καθηγητής Αστικού Δικαίου ΑΠΘ, Αικατερίνη Περιστεροπούλου, Πρόεδρος Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων, Παναγιώτης Παυλίδης, Εφέτης, Γεν. Γραμματέας Ε.ΝΟ.Β.Ε., Αντώνιος Νεδελκόπουλος, δικηγόρος, μέλος ΔΣ Ε.ΝΟ.Β.Ε., Ζήσης Κωνσταντίνου, Ποινικολόγος, καθώς και πολλοί άλλοι δικαστές, δικηγόροι και σπουδαστές της ΕΣΔι.