O Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, συμμετείχε στην εκδήλωση «Διαμεσολάβηση και Διαιτησία (Mediation – Arbitration), μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΣΒΕ στην 88η ΔΕΘ.

 

 

Ηχηρό μήνυμα για την ενίσχυση του επιχειρείν μέσω της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ΣΒΕ και ΟΠΕΜΕΔ στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «Διαμεσολάβηση και Διαιτησία (Mediation – Arbitration), μοχλοί οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριότητας», την οποία συνδιοργάνωσαν ο  Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) την Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024, στο ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο του ΣΒΕ στην 88η ΔΕΘ.

Θέμα της συζήτησης ήταν η συμβολή της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας  στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης αλλά και ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του επιχειρείν.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κυρία Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και ο κύριος Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΟΠΕΜΕΔ) και Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Η πάγια θέση του ΣΒΕ είναι, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικότερο ρυθμιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα δραστηριοποιείται η βιομηχανία, κάτι το οποίο προϋποθέτει την ταχεία απονομή δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση τη γρήγορη επίλυση των διαφωνιών. Το αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης, που γίνεται στο περίπτερο του ΣΒΕ στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ σε συνεργασία με τον ΟΠΕΜΕΔ, είναι εξαιρετικά σημαντικό διότι συμβάλλει στη διαμόρφωση ουσιαστικών προτάσεων για την επιτάχυνση της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, μέσω του μηχανισμού διαμεσολάβησης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις επιχειρήσεις, καθώς τους προσφέρει μια οικονομική και γρήγορη εναλλακτική για την επίλυση των διαφωνιών τους, έναντι της παραδοσιακής δικαστικής οδού», υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΣΒΕ, κα Λουκία Σαράντη.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μενουδάκος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη νέων  πρωτοβουλιών ή και στη λειτουργία υφιστάμενων επιχειρήσεων και αναφέρθηκε αναλυτικά στη σημασία της Διαμεσολάβησης και της Διαιτησίας.

«Όταν στα δικαστήρια εισάγεται μεγάλος αριθμός υποθέσεων, οποιαδήποτε δικαστηριακή οργάνωση δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σε ένα δικαστικό σύστημα που έχει πολύ μεγάλο αριθμό δικαστών σε σχέση με τον πληθυσμό, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ζητούμενο λοιπόν είναι να λειτουργούν εναλλακτικές διαδικασίες επίλυσης των διαφορών οι οποίες θα μειώσουν τη ροή υποθέσεων στα δικαστήρια και θα αποσυμφορήσουν το δικαστικό σύστημα. «Τέτοιες διαδικασίες είναι η Διαιτησία και η Διαμεσολάβηση», τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΠΕΜΕΔ ενώ μίλησε και για τον κομβικό ρόλο του Οργανισμού στην προσπάθεια επιτάχυνσης απονομής της δικαιοσύνης.

Μετά τους χαιρετισμούς των δύο Προέδρων ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του νομικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Τον συντονισμό είχε ο κύριος Νικόλας Κανελλόπουλος, Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, Δικηγόρος, Διαμεσολαβητής. Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κανελλόπουλος τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης στην κοινωνία μίας κουλτούρας που να προωθεί τη φιλική επίλυση των διαφορών και εστίασε στα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να φέρει ο θεσμός της Διαμεσολάβησης γενικότερα στη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Ο κ. Πέτρος Αλικάκος, ΔΝ, Πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μίλησε για τη Διαιτησία, τη Διαμεσολάβηση και δικαστική μεσολάβηση από την άποψη ενός πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Η κυρία Ζωή Γιαννοπούλου, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης, ΔΝ, Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών ΙΚΔΘ, Διευθύντρια Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επίλυσης Διαφορών εστίασε στη Διαμεσολάβηση ως πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Αντιπρόεδρος ΔΣΘ, Πρόεδρος Επιτροπής Διαιτησίας Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στον Νέο Κανονισμό Θεσμικής Διαιτησίας του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και στην εν γένει χρήση του θεσμού της Διαιτησίας στην Ελλάδα

Η κα. Άννα Πλεύρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Δικονομίας Νομικής Σχολής ΑΠΘ μίλησε για τη διαιτησία ως μέθοδο επίλυσης εμπορικών διαφορών και τη σχέση της με την απονομή της δικαιοσύνης και τη διαμεσολάβηση.

Ο κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ΔρΝ Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τοποθετήθηκε για τους θεσμούς Διαιτησία, Διαμεσολάβηση και τη συμβολή τους τόσο στην επιτάχυνση της δικαιοσύνης όσο και στο σύγχρονο επιχειρείν.

Τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Δέσποινα Λασκαρίδου, Δικηγόρος, ΜΑ, Διαμεσολαβήτρια, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Διαμεσολάβησης Υπουργείου Δικαιοσύνης, Εκτελεστική Γραμματέας του ΟΠΕΜΕΔ, η οποία στην εισαγωγική της τοποθέτηση και με αφορμή τη διοργάνωση της εκδήλωσης σε έναν χώρο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το επιχειρείν –σε περίπτερο του ΣΒΕ εντός της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης- μίλησε για τις προοπτικές τόνωσης της επιχειρηματικότητας μέσω των εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών.