Αθήνα, 16-9-2011
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Αφού ευχαριστήσω θερμά την Ένωση Ελλήνων Δικονομολόγων και τον Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας για την τιμητική προς το πρόσωπό μου πρόσκληση, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου λύπη για το γεγονός ότι, παρά τη βούλησή μου, ανειλημμένες υπηρεσιακές υποχρεώσεις καθιστούν αδύνατη την παρουσία μου στο συνέδριό σας. Η συμμετοχή, ωστόσο, πλήθους έγκριτων επιστημόνων εγγυάται την επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου, το οποίο παρουσιάζει και φέτος εξαιρετικά επίκαιρη θεματολογία και ευρύτερο επιστημονικό ενδιαφέρον.
Είναι, πράγματι, κοινή πεποίθηση των νομικών της θεωρίας και της πράξης ότι η νέα, αδήριτη οικονομική πραγματικότητα έχει οδηγήσει στη δημιουργία ασφυκτικών καταστάσεων στον χώρο της ελεύθερης οικονομίας και της αγοράς. Κάτω από το βάρος υπέρογκων οφειλών και υποχρεώσεων, πλήθος εμπορικών επιχειρήσεων καταλήγουν, σχεδόν καθημερινά, σε στάση πληρωμών και μόνιμη αδυναμία ικανοποίησης των πιστωτών τους.
Υπό το φως των νέων οικονομικών δεδομένων, ο πρόσφατος Πτωχευτικός Κώδικας εισήγαγε σημαντικές τροποποιήσεις στη διαδικασία της συνδιαλλαγής ενός οφειλέτη εμπόρου με τους πιστωτές του αλλά και στην ίδια την κύρια διαδικασία της πτώχευσης. Η μεταφορά, ωστόσο, ενός ουσιαστικού κανόνα δικαίου στην καθημερινή δικαστηριακή πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ εύκολος δρόμος. Η διαμόρφωση της «πτωχευτικής δικονομίας» αποτελεί μια από τις πλέον επιτακτικές ανάγκες της σύγχρονης νομικής σκέψης, με δεδομένη την αυξητική τάση του πτωχευτικού φαινομένου αλλά και τη συνεχή ανάγκη για εξυγίανση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας των προβληματικών επιχειρήσεων. Η επιτυχής συμπλήρωση των κενών νόμου και η αντιμετώπιση των δικονομικών αμφισβητήσεων ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και εμπεδώνει την εμπιστοσύνη των κοινωνών στο δικαιικό σύστημα και στο μοντέλο εφαρμογής του.
Με οδηγό τη μακρά επιστημονική παράδοση της Ένωσης Δικονομολόγων, η συνάντηση που εγκαινιάζει σήμερα τις εργασίες της καλείται να ενεργήσει ως αφετηρία γόνιμης συζήτησης και προβληματισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα ζητήματα και απόψεις.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, έχει αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί και προχωρεί με γοργά βήματα στον συνολικό εκσυγχρονισμό της πολιτικής δίκης, καθώς και της ποινικής και διοικητικής. Οι καινοτόμες και ρηξικέλευθες ενέργειες της Πολιτείας κατατείνουν στη δραστική και άμεση αντιμετώπιση του αλγεινού φαινομένου της «οιονεί αρνησιδικίας» των ελληνικών Δικαστηρίων, με στόχο η επιδιωκόμενη επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης να δημιουργήσει -επιτέλους- στον πολίτη το αίσθημα ότι απέναντί του υπάρχει ένα αποτελεσματικό και ποιοτικό σύστημα εφαρμογής του Νόμου. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, ευελπιστούμε ότι θα βρούμε πολύτιμους συμπαραστάτες τα μέλη της Ένωσής σας, προσβλέποντας στην εξειδικευμένη εμπειρία και επιστημονική γνώση σας.
Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχές μου για την επιτυχία του συνεδρίου προς τον σκοπό της προαγωγής της νομικής σκέψης και της ολοκληρωμένης επιμόρφωσης των συμμετεχόντων.
Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,
Νικόλαος Κανελλόπουλος
Γενικός Γραμματέας
Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων